Tuesday 5 August 2008

Dans

Sunt (relativ) tineri. Laptopul nu le lipseşte din braţe. Dansează în faţa webcam-ului, oglinda e probabil atât de „old news”.

Dansează patruped, biped, aped.

Seducţie voodoo, htoniană, care îmi face sângele să dea în clocot. Rădăcinile viguroase ale picioarelor sparg scoarţa. Catabasis - corpul călătoreşte Dedesubt şi extrage magmă şi profeţii pentru muritorii arşi de soare.
Sau pur şi simplu schiţe ludice, reiterări ale acelorlaşi milioane de paşi deja făcuţi mai mult sau mai puţin stângaci şi automat. Acum dansează Între, deja cu tentă de compromis, iar lipsa inovaţiei mă doare puţin. Odiseea nu are suflu, ambitus şi corabia se sparge de acelaşi mal de pe care tocmai se desprinsese.
Pot însă să se şi înalţe - revelaţia vine atunci când picioarele li se desprind de sol. Cuvintele care planează Deasupra sunt şi mai îndărătnice şi casante, nu pot fi pur şi simplu înşfăcate şi coborâte. Dar tinerii dervişi acced la un tărâm la care maeştrii anchilozaţi nu mai reuşesc să ajungă.

Dansează goi, îmbrăcaţi, ascunşi în spatele măştilor.
Aruncă hainele una câte una, ca pe convenţii. Sau se înfăşoară în amăgitoare transparenţe. Puţini se înfăţişează crud şi pur. Mulţi trişează, dându-ne de gândit cu ceea ce ascunde corpul şi îl trădează în cele din urmă.

Fagocitează avid spaţiul pe care îl stăpânesc, totul devine o prelungire a corpului lor. Sau sunt încremeniţi între limite dureroase şi concrete. Dar interiorul lor dansează mai exuberant decât oricând.

Dans. Performance. Happening.
Mulţumesc!

No comments: