Monday 16 June 2008

The possessive-agressive type

O evidenţă veche de când e spaţiul danubiano-pontic m-a lovit şi pe mine recent, probabil cu o întârziere de câţiva ani lumină: masculul local este extrem de agresiv, oricât ar fi de bun causeur şi poseur. Ar fi fost mult prea facil să pun totul pe seama unui exces de testosteron, aşa că am fost tentată (ca de obicei) să caut explicaţia în trecut.

Să fi fost femeile locului prea călcate şi luate din goana calului de romani, goţi, huni, gepizi, avari, slavi, pecenegi şi cumani, unguri, tătari sau turci? Iar vajnicii bărbaţi români prea incapacitaţi în faţa năvălitorilor pentru a-şi apăra nevoile şi neamul? Secolele petrecute cu fruntea plecată le-au ascuţit instinctul de posesie şi protecţie? Iar după 1989, când româncele au fost luate de vântul schimbării şi duse departe în Vest, bărbaţii români au început (în sfârşit) să spumege de furie?

Aceleaşi secole au cimentat imaginea româncei în creierele frustrate ale compatrioţilor lor. Femeia trebuie ţinută la locul ei, cu scatoalce dacă e nevoie. Gura trebuie să-i fie păstrată mereu închisă. Ca şi robot casnic, cu cât are mai multe funcţii, cu atât mai bine. Dacă mai poate conduce şi maşina, ca să-şi aducă acasă consortul turmentat, tant mieux! Întrucât românii par să mai adere încă la concepţia că o soţie e o investiţie pe termen lung, sunt foarte atenţi la aspectul pecuniar, în special la ROI (rentabilitatatea investiţiei).

Prescripţiile se transmit cu sanctitate din tată în fiu, astfel încât viaţa să se desfăşoare lin în dulcea Românie, căci nimic nu e mai important decât perpetuarea naţiei!

2 comments:

getbordea said...

Generalizările mi se par destul de periculoase la capitolul ăsta, dar cum îi educăm aşa îi avem. Probabil doamnele fascinate de etalarea masculinităţii brute îi conving mai mult decât taţii că unei femei trebuie să-i faci un lucru bun şi două rele ca să o păstrezi lângă tine.

Anonymous said...

Lăsând misoginismele şi generalizările deoparte, este o greşeală de neiertat să re/plămădeşti persoana de lângă tine (indiferent de relaţia cu ea) după asemănarea şi concepţiile tale. Efectul bumerang nu va întârzia să apară şi poate fi năucitor.